SKŁADNIKI:
200 g masła
3/4 – 1 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
300 g mąki pszennej np. tortowej
1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (w sumie 60 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml (1 szklanka) mleka
0,7 – 1 kg jabłek
dodatkowo po upieczeniu: 30 g roztopionego masła i cukier cynamonowy do posypania (1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków wymieszana z 1,5 łyżeczki cynamonu)
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z budyniem i z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na grubsze plasterki.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać wanilię i utrzeć. Dodawać przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia, w 3 turach, na zmianę z mlekiem i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę o wymiarach 23 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, na wierzch wyłożyć plasterki jabłek. Piec w temperaturze 160ºC (bez termoobiegu) przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gorące jeszcze ciasto posmarować roztopionym masłem, oprószyć cynamonowym cukrem.
Dodaj komentarz