Strona poświęcona właściwościom i wypiekom cynamonowym

Wartości odżywcze zmielonego cynamonu (w 100 g/w 1 łyżeczce, tj 2,6 g)

Wartość energetyczna – 247/6 kcal
Białko ogółem – 3.99/0.10 g
Tłuszcz – 1.24/0.03 g
Węglowodany – 80.59/2.10 g (w tym cukry proste 2.17/0.06)
Błonnik – 53.1/1.4 g

Witaminy

Witamina C – 3.8/0.1 mg
Tiamina – 0.022/0.001 mg
Ryboflawina – 0.041/0.001 mg
Niacyna – 1.332/0.035 mg
Witamina B6  – 0.158/0.004 mg
Kwas foliowy –  6/0 µg
Witamina A – 295/8 IU
Witamina E – 2.32/0.06 mg
Witamina K – 31.2/0.8 µg

Minerały

Wapń – 1002/26 mg
Żelazo – 8.32/0.22 mg
Magnez – 60/2 mg
Fosfor – 64/2 mg
Potas – 431/11 mg
Sód – 10/0 mg
Cynk – 1.83/0.05 mg
Kwasy tłuszczowe

Nasycone – 0.345/0.009 g
Jednonienasycone – 0.246/0.006 g
Wielonienasycone – 0.068/0.002 g

sugar-3057660_960_720